Circulair bouwen - Bongers Van Dijk
856
post-template-default,single,single-post,postid-856,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
Circulair Bouwen

Circulair bouwen

Vandaag is de Bouwbeurs van start gegaan. Circulair ontwerpen en bouwen is één van de thema´s dit jaar. Een heel belangrijk thema; we besteden in duurzaamheidsvraagstukken altijd veel aandacht aan energie efficiëntie maar naar mijn mening veel te weinig aandacht aan de schaarsheid van bouwmaterialen. Hoe kunnen wij als bouwsector beter omgaan met de schaarse materialen die we tot onze beschikking hebben?

De bouwsector is een van de grootste grondstofverbruikers ter wereld. Door het bouwproces beter te organiseren en meer te prefabriceren kunnen we als bouwsector bijdragen aan het beperken van afval en het effectief verwerken van materialen. Standaardisatie en industrieel vervaardigen van bouwelementen leidt tot minder faalkosten en meer efficiëntie.

Standaardisatie en industrieel vervaardigen van bouwelementen leidt tot minder faalkosten en meer efficiëntie. De toepassing van een geprefabriceerd casco zorgt bijvoorbeeld voor minder transportbewegingen naar de bouw. Zo ontlasten we het milieu en kunnen we veel sneller bouwen.

De toepassing van een geprefabriceerd casco zorgt bijvoorbeeld voor minder transportbewegingen naar de bouw. Zo ontlasten we het milieu en kunnen we veel sneller bouwen. Een ander voorbeeld is het verwerken van prefab staalframe binnenwanden. Deze zijn eveneens industrieel vervaardigd. Doordat het staal van een rol tot profiel wordt verwerkt en op exacte lengte wordt afgeknipt, is hier sprake van 0% restafval. In relatie tot hout, gasbeton of kalkzandsteen waar we te maken hebben met standaard lengtes, sleuven frezen, hakken, etc. is staal dus een zeer duurzaam alternatief. Tevens is staalframe bij sloop of demontage te recyclen tot nieuw productiestaal.

Binnen Van Dijk Bouwgroep zijn wij al een aantal jaren overtuigd van het belang van het kringloopprincipe. Wij maken zo veel mogelijk gebruik van prefab elementen die we onder andere in onze eigen fabriek produceren. We zitten dus bovenop het proces. Wij blijven in dit proces investeren. Duurzaamheid gaat er om dat wij niet alleen met onze eigen generatie prima kunnen leven maar dat we de aarde door willen geven aan de generaties na ons. We zijn hier uiteindelijk slechts te gast.

Jeroen van Dijk