Dag van de ondernemer - Bongers Van Dijk
879
post-template-default,single,single-post,postid-879,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Dag van de ondernemer

Als je op Google het woord ´ondernemer´ intypt word je overspoeld met informatie. In al deze stukken tekst komen steeds twee typische eigenschappen naar voren:

  • Een ondernemer zit boordevol ideeën
  • Een ondernemer durft risico’s te nemen

Eigenschappen die absoluut gelden voor Jeroen van Dijk (van Dijk Groep B.V.). Sinds 2007 zelfstandig bouwondernemer en zoals hij zelf zegt; ´ik zie geen problemen, alleen uitdagingen`.

Hoe kijkt Jeroen tegen de huidige situatie in de bouw aan?

Prefab bouwen

De bouwkosten rijzen de pan uit. Uit onderzoek blijkt dat de bouwkosten van woningen die traditioneel gebouwd worden nu 16% hoger liggen dan in 2018. Door de stikstofproblematiek liggen veel projecten zelfs compleet stil, dat terwijl er een schreeuwend tekort is aan woningen. Voor ieder bouwproject moet nu een stikstofberekening worden gemaakt. Zo’n 18.000 projecten liggen stil vanwege de nieuwe stikstofregels.

Is prefab bouwen de oplossing voor dit probleem?

`Het is niet de enige oplossing, maar prefab bouwen draagt wel degelijk bij aan het verminderen van de stikstofuitstoot. De bouwsector is een van de grootste verbruikers van grondstoffen. Daarnaast zorgen de vele vervoersbewegingen van, naar en op de bouwplaats voor uitstoot van schadelijke stoffen. Met prefab bouwen verminder je alleen al de hoeveelheid transportbewegingen. ` Jeroen van Dijk  is al jaren overtuigd van het belang van prefab bouwen en industrialisatie in de bouw.

Hij maakt met zijn bouwbedrijf  zo veel mogelijk gebruik van prefab elementen en durft rustig een stap verder te gaan. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de toekomst in prefab bouwen ligt en dat er uiteindelijk complete huizen van de band rollen. Wij passen zelf naast houtskelet bouw en beton, steeds meer staalframebouw toe. In Nederland wordt staalframebouw nog op betrekkelijk kleine schaal toegepast. Dat terwijl staalframe veel unieke eigenschappen kent: snel te bouwen, licht van gewicht met grote vrije overspanningen én wooncomfort. De goede bouwfysische prestaties en de productie van unieke, maatvaste elementen bij staalframebouw garanderen constante kwaliteit`.

Staalframebouw 

Steeds vaker wordt staalframebouw gezien als een beter alternatief. Het combineert namelijk de pluspunten van hsb met de pluspunten van staal: lichter van gewicht, maatvaster dankzij krimpvrije materialen, minder gevoelig voor klimaatinvloeden én bestand tegen ongedierte en schimmels. Ook zijn grotere overspanningen en uitkragingen haalbaar. Daarnaast kan staalframe ‘in een handomdraai’ weer uit elkaar, voor hergebruik van het staal op een andere locatie óf van de bouwdelen in nieuwe projecten. Alle componenten van zijn demontabel en remontabel. Daarmee is staalframe ook nog eens circulair.

Kennis delen en samenwerken

Jeroen van Dijk is een grote voorstander van kennis delen en samenwerken. `Wij werken op dit moment met een aantal co-makers aan een product dat klaar is voor de toekomst. WOOWN®. Een woning die volledig prefab gebouwd wordt.  Gasloos, duurzaam, met lage maandlasten en een hoge restwaarde. Omdat wij met deze co-makers blijven engineren houden we de kosten laag en optimaliseren we het uiteindelijke product. Wij streven met WOOWN® naar prijs-vast garantie van minimaal twee jaar. Daarmee is WOOWN® interessant voor de (institutionele) belegger` volgens Jeroen.  `Met  WOOWN® is prefab bouwen dus wel een heel goed antwoord op de toenemende vraag naar duurzame en energiezuinige woningen`.