Nieuw voor oud! - Bongers Van Dijk
885
post-template-default,single,single-post,postid-885,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Nieuw voor oud!

 

Naast heel veel geluk en gezondheid wens ik je graag heel veel nieuw voor oud. Een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen maar met name met heel veel kansen. Het ombuigen van uitdagingen en het zien van kansen, dat is waar het ons om gaat.

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de bouwmethodiek en de prijs van met name nieuwbouwwoningen. Of het nu PFAS, stikstof, invoer van BENG, de nieuwe wet Kwaliteitsborging, gasloos bouwen, of CAO-stijgingen zijn; de regelgeving maakt dat bouwen telkens weer duurder wordt. Zo is de bouwprijs van een rijwoning gebouwd in 2019, vergeleken met een vergelijkbare woning in 2000 ca 45% in prijs gestegen en sterker nog; dezelfde woning is ruim 950% duurder dan een vergelijkbare rijwoning die mijn vader in mijn bouwjaar 1975 bouwde in Dedemsvaart….het einde is nog niet in zicht.

Vaak wordt de bouw als conservatief bestempeld, echter zo veel wijziging van regelgeving in zo’n korte periode is onmogelijk te compenseren met efficiënter werken en faalkosten reduceren. Dit heeft tot gevolg dat het de wal is die het schip keert, de productie zal stagneren als gevolg van de leencapaciteit van de koper, of het huurgrensbeleid waar de corporaties mee te dealen hebben.

Om te voorkomen dat vaklieden uitstromen, nieuwe instroom bij de opleidingen afneemt en de sector een volgende crisis in rolt, roepen wij onze relaties op om met ons te blijven vernieuwen en het oude het oude te laten.

Wij willen nieuwe gebouwen, nieuwe relaties, nieuwe samenwerkingsvormen, nieuwe bouwmethodieken, nieuwe collega’s en vooral heel veel nieuwe energie in 2020.

Wie doet er met ons mee?!

Jeroen van Dijk
januari 2020